Publisert 10.03.2023

Ildsjeler i Valdres - Oddvin Sørbøen

Det lyser i øynene til ildsjel Oddvin Sørbøen der han sitter lent over bordet å snakker engasjert om frivillighet, idrett, barn, unge og dugnadsånd. Han har nå runda to år som styreleder i Valdres Fotballklubb, over 20 år som frivillig i idretten, og han er klinkende klar på hva som driver han: samholdet.

Tilstede

Denne ettermiddagen møter vi Oddvin i Valdres Storhall, han skal nemlig se eldstemann, Thomas, spille kamp for klubbens seniorlag. Men det er ikke bare for å se på og følge opp sin egen han er her, han liker godt å henge med ungdommen også, å vise at han er fysisk tilstede for spillere. – Det er selvfølgelig fotball for alle penga hjemme hos hos, ler han.  

Ingen kjedelige dager

Han tør ikke helt tenke på hvor mange timer det går i frivillighet for Valdres Fotballklubb, men han sier beskjedent at det kan lande på ca 15 timer i uka. – Det er alltid mye som skjer, og mange og forholde seg til. Hverdagen min består i mye organisering, økonomi og logistikk, mellom det å være fysisk tilstede, som denne kvelden. Det er tydelig at spillerne har stor tillit til Oddvin, han får seg nemlig noen ertende knuff i sida av noen spillere før de entrer banen klare til kamp. – Det er så viktig med voksenpersoner i ungdommen sitt liv, sier han engasjert. - Vi ser hvor mye det betyr med trenere lagledere og voksenpersoner i klubben som er der for dem. Den sosiale jobben vi som klubb gjør spiller stor rolle for mange.

Oddvin Sorboen Lag Gjensidige

Til vanlig er han sin egen sjef i Valdresskigard. Der har han det travelt mellom påske til snøen legger seg. - Slik sett har jeg mye tid på vinteren til å fokusere på klubben. – Jeg har heller aldri vært en 8-4 mann. Også hjelper det å ha snill kone hjemme, gliser han. - Som også er veldig engasjert, legger han raskt til.

Mange år som frivillig

I 2003 skulle han få sitt første verv i et idrettsstyre. - Jeg satt i valgkomiteen i Bagn IL, og vi fant ingen leder til skigruppa. Da tenkte jeg - her må jeg være med å påvirke til jeg selv en dag får barn. – Jeg har vel også en tendens til å ikke klare å holde munn, og skal du ha noe du skulle ha sagt må du jo også være med å bidra, gliser han. 

Dugandsånd

Fra barneårene i den lille bygda Leirskogen husker han at det alltid var godt oppmøte på dugnader. -I  en liten bygd må man hjelpe hverandre. Hjemme hos oss stod frivilligheten, og dugnadsarbeid høyt på prioriteringslista, og når mor og far skulle på dugnad var vi med. – Alle skulle bidra til felleskapet.

Det er tydelig at dugnadsånden står sterkt i klubben også. - Ingenting er så morro som å møtes, og å sammen kun ha interesse for at dette er for et lokalt engasjement, for barn eller unge. - Det gir meg mye som styreleder og frivillig, smiler han.

Gode støttespillere

Valdres Fotballklubb har nettopp hatt treningssamling i Spania, hele 78 stykker var på tur. – Dette er lavterskel, alle skal med, og det er takket være gode støttespillere som gjør dette mulig å gjennomføre. - For klubben vår betyr dette enormt mye. Alt koster i dag, så det å ha sponsorer i ryggen som ser verdien, og hva ser hva klubben bidrar med for Valdres-samfunnet er viktig for oss. - Dette håper jeg folk tenker på når de skal bestemme seg for hvilken bank, snekker, eller forsikring de skal ha. 

Oddvin Sorboen Fotball Gjensidige

Gylne øyeblikk

Det har vært mange gylne øyeblikk gjennom de to årene Oddvin har hatt i Valdres Fotballklubb, men samholdet sitter hjertet nærmere enn å vinne kamper og rykke opp. - Når vi vinner kamper og rykker opp er det stort, men det er de små øyeblikkene som rører meg mest. Han drar frem minner fra Stjernecup med juniorlaget i fjor høst. - Alle skulle ligge over på en skole på Hamar. Der sitter vi tre voksne på kvelden, og registrerer at samtlige av guttene har tatt initiativ til å spille biljard og ha det hyggelig sammen uten at vi voksne organiserer eller trekker i tråder. Når 20 unggutter reiser på eget initiativ og tar alle med – å være vitne til disse øyeblikkene av samhold, vennskap og gleden av å være et lag er de mest gylne øyeblikkene. Da sitter man med en god følelse inni seg av at man bidrar til noe viktig. – Det er dette som driver meg!

Stor spillerstall og fremtidsoptimisme 

Vi har to seniorlag; herrelag og damelag, og to juniorlag. Engasjementet er større når vi har lokale spillere på banen, så vi bruker tid på å rekruttere spillere i Valdres. – Jeg må også skryte av trenere i klubben, her er det takhøyde, stor faglig menneskelig kunnskap og stort engasjement. Og også resten av gjengen i styret. Dyktige folk som jeg stoler på 100%, og som ser fremover i lag. - Det er også et gjennomgående godt klima i klubben, og det smitter over på alle. Det er lyse utsikter, og vi gleder oss til fortsettelsen, forteller han.

Oddvin selv er helt klar på hva han selv vil fokusere på videre som frivillig ildsjel; fortsette å legge til rette for at flere barn og unge får oppleve samhold, og danne vennskap for livet. 

Vi i Gjensidige Valdres er stolte over å være støttespiller for Valdres Fotballklubb. Ønsker du å søke om sponsormidler?

Les mer, og søk her: 
https://www.gjensidige.no/valdres/sponsormidler-valdres

eller ta kontakt med:
Steinar Skjerve på telefon:  92 22 48 81, eller på e-post: valdres@gjensidige.no

Fakta
Stiftet  18. desember 2001 som SAFK Fagernes
Styreleder: Oddvin Sørbøen
Endret navn til Valdres Fotballklubb i 2006
Har  hatt flere profilerte spillere i opp i gjennom årene
Rykket opp til 2. divisjon i 2007
Visjon: Valdres' viktigste møteplass - sammen skaper vi stolthet og store øyeblikk
Klubbfarger: Burgunder og hvit
Arena: Blåbærmyra

Tekst og foto: Huga