Publisert 10.12.2023

Ildsjeler i Valdres: Dugnadsbygda Hedalen - Hedalen Kulturfestival

«Velvillighet» er et ord som blir nevnt høyt flere ganger i løpet av besøket vårt i Hedalen. Osvald Fossholm og Kjell Eriksen er to av primus motorer for Hedalen kulturfestival. De forteller ivrig om festivalen, engasjementet og frivilligheten bak Hedalen Kulturfestival. Og de forteller om hva som rører seg av frivillighet og samhold i bygda si, bygda som ofte blir omtalt som «Dugnadsbygda Hedalen».

 I bygget ved siden av kontorfelleskapet vi sitter i har Osvald Fossholm vokst opp. I første etasje drev hans bestefar matbutikk og bensinstasjon da han var guttunge, i dag er bygget omgjort til kontorfelleskap med mange engasjerte. - Jeg bor i Oslo, men er ofte hjemme i Hedalen, forteller Osvald. - Jeg synger i et kammerkor, og tenkte for noen år siden at dette hadde vært fint å dra med oppover til Hedalen å vise frem. Det bygde på seg etter dette, og i 2018, sammen med kamerat og skuespiller Cato Skimten Storengen spirte de første tanker om å lage Hedalens egne og aller første festival. 

En bygd i velvillighet 

Sommeren 2019 var Valdres´ nyeste festival og Hedalens første festival offisielt i gang, og trakk mange besøkende. Osvald sin drøm var gått i oppfyllelse, og rundt han et dugnadstyre med folk over hele verden, og frivillig engasjement fra bygda som man sjeldent opplever. 

Bygstadgutane -Hedalen Kulturfestival -2023-Inger Marie Gunderhuset - 03Frivillige under festivalen. Foto: Inger Marie Gunderhuset

 

Kjell er tilflytter, men like fullt en stolt lokal, som forteller om det unike samholdet og frivilligheten han opplevde som innflytter i 2009. - Å komme til Hedalen var så lett. Vi ble ønsket velkommen umiddelbart, og jeg er så imponert over alle små lag og foreninger som bidrar, alle på sin måte for alle. - Det trengs alltid noen ildsjeler som kan engasjere mange, fortsetter han ivrig. Har man ildsjeler alene kan man alltid få til noe. Ildsjeler satt sammen med en bygd som vil være med gjør at man får til mye. Slik er det her, smiler han lurt.

Kjell er den som holder styr på familiedagen på Bautahaugen under festivalen. Fra det første året de arrangerte er det spesielt én ting han husker gjorde et sterkt inntrykk. - Det nærmet seg åpning, det var mye som gjensto, og jeg kjente skuldrene begynne å bli litt høye. Uten at jeg ber om det, snur flere bygdefolk seg rundt og tar ansvar, løfter, bærer og gjør klart. Med smil. Og velvillighet. - Det er et ord jeg tenker på først av alt når jeg tenker på Hedalen, smiler innflytteren lunt.

Allsidig festival med noe for alle

I tillegg til familiedagen på Bautahaugen kan man oppleve noe for enhver under festivalhelgen i den lille bygda, og målet til festivalstyret og Osvald er å lage en festival som alle kan ha glede av å være med på. - Vi syns det er flott å kunne tilby noe for både liten og stor, men fokuset vårt kan vi si ligger hos barn og unge, forteller Osvald. Gjennom helgene er det konserter, i år med kjente artister som Ingrid Olava, vår lokale Zitherman, og Black Debbath. - Ja så må vi nevne at konsert i Begnadalen kirke er en helt unik opplevelse – med litt drahjelp fra Hallingdal lyd får man ikke bedre akustikk noe sted, forteller Osvald. 

Man kan også oppleve vandring over Hedalsfjella med skuespiller Cato Skimten Storengen og kjentmann Olaf Søbekkseter. Her blir det på mesterlig vis fortalt om spennende lokalhistorie, det er diktlesing og utdrag fra skjønnlitteratur. - Med den fantastiske naturen vi har i Hedalen blir naturen en viktig del av festivalen, sier Kjell.

- Vassfaret er populært, og her er de minste, voksne og de eldste på besøk for å høre foredrag og drive med spennende aktiviteter i den unike, men tilgjengelige villmarksnaturen. 

  Poesti -Hedalen Kulturfestival -2023-Inger Marie Gunderhuset - 77

Fra «Poesti», et populært innslag under Hedalen kulturfestival. Foto: Bjørn Filip Kjeldsen Holm

 

DSC_6984Artister på nasjonalt toppnivå entrer scenen gjennom bygdas festival. Foto: Inger Marie Gundehuset

Små lag og foreninger

Det er mange som bidrar til å gjennomføre festivalen. - Dette hadde ikke vært mulig å få til uten velvilligheten, frivilligheten og samholdet, sier Kjell. Som videre snakker ut tanker om at små bygder, med få klasseskiller og små gårder var avhengig av å holde sammen. Passe på hverandre, se til at den neste hadde det godt. - Dette henger nok igjen den dag i dag, og jeg vil spesielt nevne, blant mange små og viktige foreninger noen som virkelig driver på under festivalen, og det er Hedalen ungdomslag, Idrettslaget og Bautahaugens venner. Her er det drivkraft og sanne ildjeler, forteller Kjell. 

- Det er også helt avgjørende for oss å ha sponsorer, fortsetter Osvald. Og vi setter så pris på de lokale støttespillerne våre. De er tilstede. I sommer kom Gjensidige med fotballmål og flere ting vi kunne bruke under festivalen. Til sammen trekker alle disse i trådene for en livlig festivalhelg i dugnadsbygda Hedalen, sier Osvald med et smil.

 Heather Ivy -Hedalen Kulturfestival -2023-Inger Marie Gunderhuset - 75

Festivalglede. Foto: Inger Marie Gundehuset 

 

Bidrar til både kulturopplevelser og bygdeutvikling

Visjonen og målet er å fortsette med å lage til en festival for alle. Med hovedfokus på den yngre generasjonen, forteller Osvald. - Hvis vi klarer å lage liv i bygda, skape samhold og identitet i tillegg til å kunne bidra til økt tilflytting er vi i mål. Som mange andre bygder er det er en utfordring at vi mister de unge.

- Men vi vet at med ett tilflyttende par i bygda har klart noe av det vi ønsker, for de har faktisk flytta hit på grunn av blant annet festivalen, forteller Osvald ivrig. - Ja, rett og slett et praktisk bolyst-arbeid, smiler Kjell lurt, og kikker tankefullt ut vinduet over Hedalens vakre, snøkledde åser.

 

Vi i Gjensidige Valdres er stolte over å være støttespiller for Hedalen kulturfestival!

 

 Ønsker du å søke om sponsormidler?

Les mer, og søk her: 
https://www.gjensidige.no/valdres/sponsormidler-valdres

eller ta kontakt med:
Steinar Skjerve på telefon:  92 22 48 81, eller på e-post: valdres@gjensidige.no

 

Fakta: 

Foreningen Hedalen Kulturforum styrer Hedalen Kulturfestival. Styrets medlemmer er Kjell Eriksen, Cato Skimten Storengen, Bjarne Berg, Mari-Ann Klemmetsrud, Inger Marie Gunderhuset og Osvald Fossholm. Osvald Fossholm er styrets leder.

Foreningen Hedalen Kulturforum ønsker at Hedalen Kulturfestival skal være en festival som trekker folk til bygda, der vi kan få vist frem det rike kulturlivet i bygda, samtidig som vi kan ha mulighet til å leie inn artister på nasjonalt toppnivå.

Hedalen Kulturfestival ble arrangert første gang i 2019 over en dag. Så kom et års opphold pga. av pandemien, men i 2021 var vi tilbake med blant annet Stein Torleif Bjella og Fieh på scenen. Siden har vi arrangert festival fast hvert år, med tre-dager lange festivaler.

Hedalen Kulturfestival er fortsatt under utvikling og håpet er at det skal bli en festival som fremmer Hedalen som et godt sted å bo for barnefamilier.

I 2023 begynte vi også å arrangere andre arrangementer ila. året. En påskekonsert i Begnadalen kirke, og en november-konsert i Hedalen.

(Utdrag fra hedalenkultur.no)

 

 Tekst og foto: HUGA