Publisert 26.04.2023

Ildsjeler i Valdres - Anja Løkken

I lokalet Poppis på Fagernes syes, klippes, limes, spikres og sages det. Det er bare to dager igjen før Valdres Barne- og ungdomsteater setter opp Kardemommeby på Fagernes Kulturhus. Vi har vært så heldige å få en sniktitt på årets kostymer, og en prat med kostymeansvarlig og ildsjel Anja Løkken.

En ildsjel

“Det er jeg som bor her”, ler hun hjertelig fra døra, og ønsker oss velkommen inn i lokalene. Etter å ha snakka litt over bordet forstår vi at hun føler seg hjemme. “Mandager og torsdager er jeg som regel her. Da er det alltid kjapp middag hjemme hos oss - da skal nemlig mor på Poppis!”, flirer hun.

Det er en opplevelse å komme inn i det fargerike lokalet i Kvitvellavegen. Det er stoffer i alle farger og strukturer, klær på knagger, tøy stablet fra gulv til tak, store kulisser fra eldre stykker, nips, glitter, og en gedigen partypyntet elefant. Kanskje du har lagt merke til den?

- Det er så givende å kunne bidra til at alle barna blir behandlet likt, og får like muligheter til å blomstre i sine kostymer, forteller hun engasjert bak symaskina.
Anja syns det er trivelig å bidra utover det som er forventet. - Dette er en koselig plass å være også, så det blir givende på mange områder. Her er vi kreative, sosiale, og vi skaper et godt miljø og legger til rette for barna. - Det er så fint å se at vi kan bidra til utjevning, skyter hun inn. - Ingen skal føle på at de ikke har muligheter til å ta roller fordi de ikke har råd til kostymer, eller føle at det er stor forskjell på kostymene. De får det de skal ha uansett, og vi designer, måler, klipper, limer og syr, smiler hun.

Startet som engasjert forelder

Anja sin datter begynte i teatret da det var satt opp Peter Pan i 2015. - Da var jeg helt ny inn i dette, og bidro til å lage kostymer med andre foreldre, sier hun og fortsetter å fortelle: - Ikke lenge etter at regissør og teaterinstruktør Anica Seljestad kom inn i bildet, økte det fra et tradisjonelt barneteater til et større teater. Nå ble det mange flere interesserte, både barn og foreldre. Anica spurte meg etter hvert om å ta ansvar for kostymer på skjønnheten og udyret. Jeg var ikke vanskelig å spørre, dette så jeg ville bli en fin hobby og et viktig bidrag for våre barn og unge, uansett om ikke datteren min lenger var med, sier hun. Og med et utvidet teater utvidet også behovene for et eget lokale seg.

Skjermbilde 2023-04-26 Kl . 13.11.32

Farger, plagg og nips fra gulv til tak.

 

Poppis - en gamechanger

- Vi fikk etter hvert leie Poppis-lokalet med god støtte fra Gjensidige Valdres, og dette ble en gamechanger. Her har vi lagerplass, mulighet til et oversiktlig system, og i tillegg en fin plass å møtes, sier hun fornøyd. Anja er glad for at Poppis er blitt en naturlig arena for alle i VBU, og slik vi forstår har det også bygd seg opp til å bli en skikkelig dugnadskultur i disse lokalene. - Når barna har sine ukentlige øvinger, eller har helgeøvinger på kulturhuset kommer foreldrene til Poppis og bidrar der det trengs. Det er gull verdt, smiler Anja.

Godt miljø og samhold

Når foreldrene inntar Poppis er det alltid god stemning. - Det er så hyggelig når vi samles her. Da koker vi kaffe, har med oss litt kjeks og enkel servering, vi skravler, ler, og alle sysler med noe i kriker og kroker. - Med et såpass stort lager er det en stor jobb bare med sortering og rydding, forteller Anja mens hun viser frem gamle klesskatter. - Og alle bidrar til syinga for det er ikke store krav. - Det er ikke arvegods, ei heller bunadsøm her, flirer Anja. Her er det kun fokus på fasaden. Det som skjer på vranga, det skjer på vranga, ler hun.

- Uten alle voksne som er her ville det ikke gått rundt, og så må jeg ikke minst nevne Anica Seljestad sitt sterke engasjement og ambisjoner på barna sine vegne. Det inspirerer oss andre til å “klemme til” mer. - I tillegg gir hun frie tøyler og full tillit til skapingen av kostymer, kulisser og organisering, smiler Anja.

Skjermbilde 2023-04-26 Kl . 13.38.32

Flotte kostymer av gjenbruksplagg. Her er kostymet til Bastian. 

 

Gjenbruk

Det er tydelig at Valdres Barne- og ungdomsteater fokuserer på gjenbruk. - Vi har en gjenbruksfilosofi her på Poppis. En må se på hva man har, og det er sjeldent vi går til innkjøp av noe nytt. - I tillegg til at dette bidrar til miljøet, får teatret og stykkene sitt eget særpreg, vår egen stil, som jeg håper publikum legger merker til. - Jeg er stolt over det vi får til av sengetøy, skjorter, olabukser, duker, gardiner og annet nips, forteller hun ivrig.

Ja, for det er ikke bare sying og klipping som foregår her. Det er vegger, trær, bord, små hus, hyller, maling, treverk som skal til sammen med kostymene og barna som bidrar til utgjøre en verden av Kardemommeby - som er like rundt hjørnet.

Kardemommeby like rundt hjørnet  

Det er kun to dager før premieren på det klassiske Egner stykket, og det er ikke kjedelige dager for Anja, og gjengen i Valdres Barne- og ungdomssteater. - Det blir sang, dans, og fargerikt til helgen, og mye av innspurten går med til kostymeprøving, forteller Anja.
- Det er spente barn som har jobbet hele høsten og vinteren med øvinger, som endelig skal kle på seg sine kostymer, sier hun med et forventningsfullt uttrykk.

341619207_682902013840117_6671103379571179605_n

Her fra en av mange øvinger på Fagernes Kulturhus. Foto: Valdres Barne- og ungdomsteater.

 

Høydepunktene er mange 

Det er like stort for Anja hvert eneste år å se forestillingen som settes opp. Da er hun på plass bak scenen, og følger opp med kostymer på de to første forestillingene, men den siste passer hun alltid på å se fra publikum-siden. - Når barna står spente, og blomstrer i sine kostymer, synger, danser, ler, og tar ut sitt store potensiale er det helt tydelig for meg hva som er meningen med dette. - Det rører veldig, smiler hun varmt.

Har ikke sydd sitt siste kostyme

Anja har ikke tanker om hvor lenge hun vil holde på som kostymeansvarlig, men det er tydelig at hun ikke gir seg med det første. Neste år skal Robin Hood skal settes opp, og hodet har allerede begynt å surre rundt farger og form.- Når jeg legger meg på kvelden må jeg innrømme at jeg ser for meg hvordan dette kan bli, ler hun hjertelig.

- Men først ut, Kardemommeby!


Vi i Gjensidige Valdres er stolte over å være støttespiller for Valdres Barne - og ungdomsteater og ønsker alle lykke til med årets teaterforestilling. 

 

 Ønsker du å søke om sponsormidler?

Les mer, og søk her: 
https://www.gjensidige.no/valdres/sponsormidler-valdres

eller ta kontakt med:
Steinar Skjerve på telefon:  92 22 48 81, eller på e-post: valdres@gjensidige.no

Fakta
Valdres barne-og ungdoms teater ble etablert i 1988. Den gang het det Fagernes barne- og ungdomsteater.
Fra 2018 skiftet laget navn til Valdres barne- og ungdomsteater.
Teatergruppen består av om lag 50 elever i alderen 8 - 18 år fra alle kommunene i Valdres.
Valdres barne-og ungdomsteater er et tilbud via kulturskolen hvor vi har øvinger i Øystre Slidre, Vestre Slidre og i Nord-Aurdal hver uke
Med Anica Seljestad som instruktør har teateret satt opp store forestillinger med godt renommé.
Gjennom årene med Anica er det satt opp: Narnia, Annie, Pippi, Peter Pan, Skjønnheten og Udyret, Oliver Twist, Aladdin, Dyrene i Hakkebakkeskogen, Trollmannen fra Oz, Emil i Lønneberget og nå Folk og røvere i Kardemomme by.

Tekst og foto: HUGA